Affairs Cloud current affairs Today for All Exams 27 Sept 2021

 

Affairs Cloud current affairs
Affairs Cloud current affairs 


Today Affairs cloud current affairs Banking, SSC and Railways IBPS PO, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Assistant, IBPS Clerk, IBPS SO, SBI PO, SBI Clerk, SBI SO, RBI Grade B & RBI Assistant. A test preparation site for this.


Affairs Cloud current affairs Today for All Exams  27 Sept 2021

1. Which State/UT Organised 1st Edition of the Himalayan Film Festival?

a) Ladakh

b) J & K

c) Uttarkhand

d) Himachal Pradesh


Answer:- a) Ladakh


Note:- The 5 day film festival at the sindhu sanskriti kendra, leh.The film festival will screen movies from the Himalayan states and union Territories.


2. Who was Recently Named as Mastercard Global Brand Ambassador?

a) John Abraham

b) Priyanka Chopra Jonas

c) Leander Paes

d) Magnus Carlsen


Answer:- d) Magnus Carlsen


Note:- Mastercard Joins the Meltwater Champions Chess Tour as an Official Partner.

With this Mastercard Owners will be able to join Carlsen for a live, Virtual event, where he will speak about his passion for chess and take questions from the live audience.


3. Who was elected as the external auditor of the International Atomic Energy Agency (IAEA)?

a) Apurva Chandra

b) GC Murmu

c) Deepak Das

d) Kamlesh Kumar Pant


Answer:- b) GC Murmu


Note:- General Conference of the IAEA was held in vienna, Austria.His tenure will be for six years,from 2022 to 2027.


4. HPCL Collaborated with which bank for the payments of fuel through FASTags?

a) ICICI

b) HDFC

c) PNB

d) Axis Bank


Answer:- a) ICICI


5. Which state Recently inaugurated ' Digital Hub' ?

a) Rajasthan

b) Gujarat

c) Jharkhand

d) Kerala


Answer:- d) Kerala


Note:- It has a built-up space of 2 lakh aquare feet and has a capacity to support 200 startups.

The digital hub is  started at the Technology Innovation Zone. The digital hub hosts an ecosystem comprising incubators, accelerators and centres of excellence in emerging technologies.


6. 'Saubhagya' Scheme Completed 4 Years recently was related to what?

a) Gas Connection

b) Electrification

c) Employment

d) Farmers Welfare


Answer:- b) Electrification


Note:- Saubhagya - Pradhan Mantri Sahaj Bijli Her Ghar Yojana.25th september 2017-the birth centenary of pandit deen dayal upadhyaya.the Ministry of power is the implementing authority of the scheme.

Rural Electrification Corporation Limited (REC) is the Nodal Agency for the operationalization of the scheme throughout the country.


7. Ministry of Defence (MoD) signed a contract with which company to acquire 56 C-295MW transport aircraft for the Indian Air Force (IAF)?

a) XCOR Aerospace

b) Boeing Space & Security

c) Airbus Defence and Space

d) Sierra Nevada Corporation


Answer:- c) Airbus Defence and Space


Note:- The induction of C-295 MW will modernize the transport fleet of IAF. OF the 56 aircraft, 16 will be delivered in flyaway condition from spin within 48 months.

The remaining 40 will be manufactured in India by Tata Advanced Systems Limited (TASL),in partnership with Airbus.


8. Zoological Survey of India (ZSI) and who signed a MoU for the conservation of faunal diversity?

a) Natural History Museum, UK

b) Museum of  Natural History, Vienna

c) National Museum of Ireland

d) Harvard Museum of Natural History


Answer:- a) Natural History Museum, UK


Note:- India holds 2.4 percent of the world's land with 8.1 percent of species diversity,Which makes India one of twelve mega diversity countries of the world.

Both ZSI and NHM, London are committed to implement the 1973 convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITIS).


9. A Book Titled 'Smart Villages: Bridging the Global Urban-Rural Divide' Authored by Whom?

a) Dr. Arun Chockalingam

b) Dr. V.I Lakshmanan

c) Dr. Kumar Murty & Mr. S. Kalyanasundaram

d) All of these

Answer:- d) All of these

Note:- A total of 42 awardees in 3 different categories like university or +2 councils, NSS Units and their programme officers and NSS Volunteers were conferred with the awards under the NSS Awards 2019-20. These award are conferred every year.

10. India & which country signed a pact for joint Development of small satellites?

a) Bhutan

b) Nepal

c) Sri Lanka

d) Bangladesh


Answer:- a) Bhutan


Conclusion

If you like current affairs cloud current affairs then share it through social media.




Retated Post:- 

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url